Kjemisk industri
Den kjemiske industrien i Norge er en veletablert bransje preget av moden teknologi. Store volum produseres til et globalt marked, og det er sterk internasjonal konkurranse på pris og kvalitet. Dagens innovasjon er rettet mot effektivisering og mer bærekraftig produksjon og bruk av produkter. Innovasjon koblet med IP-strategi har til hensikt å skape og opprettholde handlingsrom og konkurransefortrinn.
Kjemisk industri har et økt fokus på det miljømessige fotavtrykket både med hensyn til produksjon og bruk av produktene.
Kjemisk industri omfatter en lang rekke av virksomheter som produserer meget forskjellige produkter. Det er mulig å grovt dele opp kjemisk industri i forhold til typen av sluttprodukter som produseres:
- Bulkkjemikaler/materialer, enkeltforbindelser eller blandinger som danner utgangspunkt for forskjellige videre produksjonsprosesser.
- Kjemikaler for direkte anvendelse slik som gjødsel, maling, skismøring og rengjøringsmidler.
- Emballasje av papir, papp, plast og metal.
- Kjemisk behandlede/fremstilte produkter slik som impregnert tre, forsinket metall, keramiske materialer og katalysatorer.
Bransjeteam
Våre team har inngående tverrfaglig kompetanse om de juridiske og tekniske IP-utfordringene i din bransje.
Kontaktpersoner
Alexander Hallingstad
Advokat
Alexander bistår klienter innenfor alle bransjer, men har et særlig fokus på farmasi, kjemi og bioteknologi.
Olivier Cauchois
European Patent Attorney/ Partner
Olivier er European Patent Attorney og utdannet PhD innen fysikalsk kjemi og Farmasi samt sivilingeniør med spesialitet innenfor Kjemi.
Christiin Sangvik-Jebsen
Leder for Internasjonalt Team – juridisk / Advokat / Partner
Strategisk rådgiver innen alle sider av immaterialretten, med fokus på varemerker, IP strategi og global IP-håndtering. Omfattende erfaring med norske konsern internasjonalt.
Dorte Lajer
European Patent Attorney / Partner
Siv.ing. i uorganisk kjemi med kunnskap om prosesskjemi, gjødsel, katalyse, materialvitenskap, miljøteknologi, solceller, olje- og gassteknologi, mekanikk i kjemisk industri m.m.
Eirik Kjell Røhmen
European Patent Attorney / Partner
Doktorgrad i prosessmetallurgi med kunnskap om 3D-printing, karbonfangst og -lagring, forbrenningsteknologi, miljøteknologi, elektrokjemisk industri, radioaktivitet m.m.
Geir Langli
European Patent Attorney / Partner
Doktor i organisk kjemi, byggingeniør og jobbet tidligere med forskning på hiv-viruset. Han har kunnskap om bioteknologi, VVS, skipssystemer, kjemiteknikk, polymerkjemi m.m.
Henning A. Johansen
European Patent Attorney / Partner
Utdannet i biokjemi, IP-ledelse og internasjonal IP-lov. Tidligere leder for DNA-sekvensiering på UiO. Jobber nå mest med veiledning om strategisk bruk av IP i forretningsstrategi.
Henning A. Johansen
European Patent Attorney / Partner
Utdannet i biokjemi, IP-ledelse og internasjonal IP-lov. Tidligere leder for DNA-sekvensiering på UiO. Jobber nå mest med veiledning om strategisk bruk av IP i forretningsstrategi.
Kari Helen Simonsen
European Patent Attorney / Partner
Utdannet i biokjemi/bioteknologi med kunnskap innen life science, farmakologi, legemiddelkjemi m.v. I tillegg næringsmiddelområdet, aquakultur m.m. Med ekstra forse i håndhevelse.
Kim Livgard
European Patent Attorney / Partner
Utdannet i biokjemi og jobbet med kreftforskning. Kunnskap innen life science, plantetoksiner, rekombinant produksjon av proteiner, proteinseparasjon, fiskevaksiner m.m.
Kristoffer Weltzien
Advokat / Partner
Hjelper bedrifter med å opprette og beholde IP-rettigheter, lage strategier, heve kompetansen og bistå ved rettstvister. Hans 8 år i Patentstyret har vært verdifullt for klientene.
Martha Næss Borge
Advokat
Martha jobber med sikring og håndhevelse av immaterielle rettigheter, konfliktløsning, inngrepssaker, konkurranserettslige spørsmål, søknader, IP-strategi og rettstvister.
Rainer Sterthaus
European Patent Attorney
Spesialisering i kjemi og teknisk kunnskap innen polymerer, materialvitenskap, batteriteknologi, forbruksvarer, kjemiske prosesser, kosmetikk, legemidler og petroleum.
Strategisk tilnærming til rettigheter i kjemisk industri
Det er viktig at innovasjon styres i samsvar med bedriftens langsiktige forretningsstrategi. På verdensbasis omfatter kjemisk industri en rekke multinasjonale aktører som omsetter for flere milliarder dollar årlig. For å sikre et globalt handlingsrom for norske kjemibedrifter, er kjennskap til konkurrenters eneretter og innovasjonsaktivitet viktig.
En god IP-strategi som sørger for at man definerer hvor, når og hvilke rettigheter som skal beskyttes, samt hvordan dette gjøres, øker sannsynligheten for at bedriftens mål oppnås i det globale markedet.
En slik strategisk tilnærming sikrer også målrettet bruk av økonomiske ressurser for å etablere rettigheter.
Etablering av rettigheter – sikre kjernevirksomhet
Det er vanlig å beskytte utviklingen av teknologiske løsninger med etablering av patentrettigheter. Dette gjelder særlig i land hvor man har stor omsetning, eller hvor viktige konkurrenter er etablert. I dette tilfellet fungerer patentene som kopibeskyttelse.
Sekundære patenter (at man etablerer patentrettigheter for nye teknologiske løsninger som faller utenfor virksomhetens kjæreneområde) etableres ofte med mindre geografisk utbredelse. Slike sekundære patenter kan spille en viktig rolle som forhandlingskort, og lisensieres ut for å få tilgang til andres teknologi eller skape sekundære inntekter.
Ettersom både sluttbrukere og profesjonelle forbrukere har økt fokus på produktenes opprinnelse, kvalitet og bærekraftighet, må disse verdiene fremheves og beskyttes. Dette gjøres blant annet ved registrering av varemerker og design. Kjemiske bedrifter med profesjonell tilnærming til IP vil kunne vise til større sikkerhet for nevnte verdier og benytte IP som et viktig verktøy i byggingen av bedriftens image.
Les mer om etablering av rettigheter
IP-ledelse – gir god IP-praksis
Veletablerte kjemiske industribedrifter vil gjennom flere års drift bygge opp en betydelig rettighetsportefølje som et ledd i den strategiske styringen. En løpende bevisstgjøring av bedriftens ansatte om regelverk, beskyttelsesmuligheter samt egne og andres rettigheter er en fordel for å kunne dra best mulig nytte av bedriftens IP.
En jevnlig gjennomgang av IPR-porteføljen sikrer at økonomiske midler brukes optimalt. I tillegg vil overvåking av konkurrenters rettigheter sørge for at bedriften fritt kan operere innenfor ønsket handlingsrom.
Kan vi hjelpe deg videre?
Fyll ut informasjonen under, og en av våre eksperter vil kontakte deg.