Artikkel Miljø

Nor-Shipping 2022: Samarbeid for handling

På Nor-Shipping var årets tema «Collaborating for Action». For å sikre at handling gjennom samarbeid skal få fortgang på det grønne skiftet, er det viktig at eierskap til immaterielle verdier er avklart.

Onsagers var også i år utstiller i den norske paviljongen. Vårt maritime bransjeteam benyttet anledningen til å knytte nye kontakter og å oppdatere seg på hva som rører seg over og under overflaten i maritim næring.

Temaet alle var opptatt av var innovasjon innen bærekraftige havløsninger. Deltagerne hadde mulighet til å delta på «Bluetalks» der ledelsesperspektivet stod i fokus, eller ta tekniske dypdykk på en egen hydrogenkonferansen eller i et maritimt batteriforum.

Ledelsesperspektiv som krever handling

I den blå hallen møtte vi ledere på C-nivå som var opptatt av den «den blå økonomien». Finansverden vil spille en viktig rolle når skipsfarten skal redusere sine klimautslipp (TRANS#ACTION). Det var også fokus på hvordan industrien kan tiltrekke seg og utvikle talentene som kreves for å navigere i fremtiden (INTER#ACTION). Havets kraftmeglere viste oss veien videre for «fremdriftsmidler» på havet. Vi benyttet anledningen til å samle innsikt fra innflytelsesrike regulatorer, lasteeiere og redere (PRO#ACTION).

­– Fremtidens forretningsmodeller var temaet som gikk igjen i en rekke «Bluetalks». Spådommen er at det totale klimaavtrykket i fremtiden vil bli sett under ett – fra vugge til grav perspektiv. Dette innebærer en overgang til sirkulære økonomiprosesser og representerer en grunnleggende endring i bransjens eksisterende forretningsmodeller. Dette påvirker igjen vår rådgivning knyttet til IP-strategi, som bør være tett knyttet opp mot forretningsstrategien, sier advokat Ulrikke Asbøll, leder for det maritime bransjeteamet i Onsagers.

Geopolitikken er tilbake

På den geopolitiske fronten var Anders Fogh Rasmussen, tidligere generalsekretær i NATO og statsminister i Danmark, hentet inn for å gi sin analyse. Rasmussen benyttet anledningen til å ta opp det han anser som «autokratenes manifest». Mens alle øyne er rettet mot Ukraina og Russland for tiden, advarer han om at «Kinas fremvekst og kampen om overherredømme i Indo-Stillehavet vil definere geopolitikken i dette århundret».

Nærmere 800 ledere på C-nivå fikk høre Fogh Rasmussen erklære at «geopolitikken er tilbake». Han pekte på Kinas ekspansjonistiske ambisjoner om å kontrollere Sør-Kinahavet, trusler mot Taiwan og den bredere trusselen med økonomisk tvang som utfordringer maritim. Han oppfordret maritime aktører til å stå samlet mot slike «mobbere», da kun en samlet styrke vil fungere. Han forsikret om at koordinerte reaksjoner, slik som de vi ser mot Russland i dag, vil få «mobberne» til å tenke seg om to ganger før de handler.

Last ned vår eksempelrapport

Les mer om hvilke grep maritime bedrifter kan ta for å sikre og styrke bedriftens konkurransekraft.

Bli inspirert til å lage din egen IP-rapport. 

Er hydrogen en del av løsningen?

På den tekniske siden var det stor interesse for hva hydrogen kan bidra med. Den maritime hydrogenkonferansen gikk av stabelen under Nor-shipping, og engasjementet var stort for å gjøre dette rene drivstoffet til et realistisk fremtidsscenario.

– Ocean Hyway Cluster samlet ledende maritime aktører og spesialister fra handelsnæringen for å vurdere og avmystifisere hydrogen-mulighetene innen det maritime feltet. Vi tar med oss en økt forståelse for hvordan partnerskapsbaserte modeller i næringen kan fungere. Viktigheten av en solid IP-strategi blir enda større når bransjen fremover skal drive innovasjon og videreutvikling i tette partnerskap, sier Trond Ramsvik, patentrådgiver i Onsagers.  

Konferansen rommet også en interessant analyse av forbrenningsmotorer kontra brenselceller. Her er det mange aktører i verdikjeden, og IP-perspektivet blir spesielt viktig når teknologi-rommet er trangt. For å tilgjengeliggjøre den beste og mest miljøvennlige teknologien, bør aktører ha en solid IP-strategi i bunn, som gir oversikt over IP-landskapet og gjør at man selv kan ta kontroll på ønsket delingsmodell.  

Les mer om hvilke grep maritime bedrifter kan ta for å sikre og styrke bedriftens konkurransekraft. Last ned vår maritime eksempelrapport og bli inspirert til å lage din egen din egen IP-rapport. 

Bidragsytere

Ulrikke Asbøll

Ulrikke Asbøll

Advokat

Bistår med det juridiske i hele IP-livsløpet, fra ideen til håndhevelse. Med utstrakt prosedyreerfaring innen erstatningsrett, er særlig god på tvister og forhandlinger.

Trond Ramsvik

Trond Ramsvik

Ph.D - Materialfysikk

Doktor ingeniør i materialfysikk med kunnskap om overflatefysikk, elektronikk, styringssystemer, måleteknikk, industriell automatisering, kvantemekanikk, fotonikk, solceller m.m.

Kontaktskjema – ansatt

Send en melding direkte til vår konsulent. Skriv gjerne en kort melding om hva det gjelder slik at vår konsulent kan følge deg opp på best mulig måte.

"*" obligatorisk felt

Hidden

Alle dine opplysninger behandles konfidensielt. Ved å fylle inn skjemaet godtar du også vårt personvernsreglement.

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.