Portrett av Lars-Fredrik Urang

Lars-Fredrik Urang

Leder patentavdelingen / Partner

Følg Lars-Fredrik Urang på LinkedIn

Arbeidserfaring

2013 – 2022: Onsagers AS, Daglig leder

2011 – d.d.: Onsagers AS, Leder av patentavdelingen

2008 – d.d.: Onsagers AS, European Patent Attorney

2005 – 2011: Onsagers AS, Leder for forretningsutvikling

1998 – 2008: Onsagers AS, Patentrådgiver

1997 – 1998: Bryns Patentkontor, Patentrådgiver

1997 – 1997: Reinhard Skuhra Weise & Partner (München), Trainee Patentrådgiver

1996 – 1997: Bryns Patentkontor, Patentrådgiver

1993 – 1996: Patentstyret (NIPO), Saksbehandler / Overingeniør

Utdannelse

1991 – 1993: University of Aberdeen, B.Eng w Hon,
Mechanical Engineering

Medlemskap

NPF
FICPI
AIPPI

 

SPRÅK

Norsk og engelsk

Lars-Fredrik er leder av patentavdelingen i Onsagers. Han administrer drift og utvikling i nært samarbeid med lederen for Onsagers juridiske avdeling og toppledelsen. Som leder for patentavdelingen, svarer Lars-Fredrik direkte til styret, slik at selskapets utvikling og drift skjer med en faglig tyngde.

Lars-Fredrik har jobbet med immaterielle verdier (IP) siden 1993. Fokuset hans har hele tiden vært strategisk utvikling og forvaltning av IP for store bedrifter og SMB med internasjonalt marked. Han har også jobbet med gründere og oppstartsbedrifter, og veiledet dem til sterke posisjoner med konkurransefortrinn fra IP. Han gir råd i hverdagen til IP-ledere og -fagfolk som jobber med å optimalisere IP-porteføljen.

Gjennom hele karrieren har søkelyset vært på patenter, herunder utarbeiding og håndtering av patentsøknader, håndhevelse, analyse og porteføljestyring. Gjennom årene har Lars-Fredrik fått et sterkt rykte som en pålitelig og verdsatt patentrådgiver, og har fra denne posisjonen fungert som sakkyndig vitne og meddommer i tingretten og lagmannsretten i Norge, samt vært sakkyndig vitne i USA.

Han har erfaring fra en rekke tekniske områder, særlig innen energi- og miljøteknologi, herunder boring og annet oljerelatert, motorer og maskiner samt digitalisering og IT.

Lars-Fredrik har jobbet med utdanning av studenter og bedriftsledere i bevisstgjøring av IP, samt IP-strategi og andre relaterte emner. Han er en populær gjesteforeleser og foredragsholder på IP-konferanser, og er stadig hos klienter og holder kurs.

Spesialområdene til Lars-Fredrik er olje og gass, fornybar energi, mekanisk industri samt skip og maritim.

Som leder av patentavdelingen, sprer han godt humør blant sine bransjeteam og hjelper til med gode råd.

Lars-Fredrik Urang er partner i Onsagers og har vært ansatt siden 1998.

Relaterte artikler

Lever etter reglene – compliance
Strategi

Lever etter reglene – compliance

Når rettigheter skal etableres i internasjonale markeder med varierende holdninger og kultur for korrupsjon, er det viktig å ha et avklart forhold til compliance.

Samarbeid og rettigheter
Innovasjon

Samarbeid og rettigheter

Olje- og gassoperatørene må samarbeide mer med innovative leverandører for å øke effektiviteten. I slike samarbeid er det viktig å ha et avklart eierskap til IP, både for operatør og leverandør.