Forskning

Hvem eier forskningsresultater?

I forskningsprosjekter som kan lede til oppfinnelser, bør man avklare hvem som er oppfinneren og andre roller i forkant. Dette ble et aktuelt tema på Brennpunkt.

22. desember 2014

I midten av desember 2014 sendte NRK Brennpunkt dokumentaren Patentjegerne. Dokumentaren handler om en tidligere forsker på Odontologisk fakultet i Oslo. Hun hevder at et svensk firma søkte patent på en oppfinnelse hun hadde gjort. Oppfinnelsen kan bli verdifull på det internasjonale helsemarkedet. Forskeren mener at professorer ved Universitetet i Oslo tillot det svenske firmaet å søke patent på hennes resultater.

Se Brennpunkt: Patentjegerne: Patenter og store verdier på NRK Nett-TV.

Brennpunkt spør om det er for enkelt for universitetsansatte å søke og å selge patenter privat og drive business på si, men programmet viser også hvor viktig det er å ha på plass klare avtaler som regulerer rettighetsforholdene.

– Det er åpenbart at uheldige situasjoner som dette kan unngås dersom de hadde hatt klare avtaler på plass fra første dag, sier patentrådgiver Kari Simonsen i Onsagers.

Les intervjuet med Kari på Innovasjonogforskning.no.

 

Bidragsytere

Axel Krabberød
MSc. Marketing og teknologiledelse
Tilbyr strategisk råd rundt forretningsmodeller og IP-strategi, med fokus på flersidige plattformer og teknologi som et strategisk virkemiddel for å endre forretningsmodellen.

Bransje

Relaterte artikler

Les mer interessant innhold om temaet.

Kari Simonsen, fra Onsagers’ Farmasi og biotek-bransjeteam, blir intervjuet av Mediaplanet om IP-utfordringer, innovasjonsprosessen og de vanligste kundehenvendelsene.
2091
En god IP-strategi kan fungere som et svært effektivt verktøy for å nå selskapets målsetting – i alle fall på lang sikt, forteller Trond Ramsvik.
2772
Å utforme en patentsøknad er en nitidig prosess. En god patentsøknad må inneholde et godt gjennomtenkt kravsett for å gi solide rettigheter.
2381

Abonner på månedlige nyhetsbrev

– Se siste nyhetsbrev her

* Ved å sende inn din e-post godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer om hvordan vi håndterer dine personverndata her.

Ta kontakt

Send en melding direkte til vår konsulent. Skriv gjerne en kort melding om hva det gjelder slik at vår konsulent kan følge deg opp på best mulig måte.
  • Hidden
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
x
bolger