Møt ingeniøren og tannlegen som vil gjøre det å rense tennene til en lek. Nå jakter de på en samarbeidspartner med internasjonale ambisjoner som kan være med på å få den patenterte ideen på markedet.

27. juni 2017

Alle vet at vi bør bruke tanntråd, men bare 20 prosent av oss gjør det. Hva er det som hindrer resten av oss? Ifølge undersøkelser gjennomført av de to gründerne bak CrossFloss, glemmer vi det, vi synes det er vanskelig, det gjør vondt i fingrene og det blør.

– Jeg er selv en av disse. Selv om jeg har bodd sammen med en tannlege i 16 år, bruker jeg fortsatt ikke tanntråd. Og det til tross for at han har mast på meg hver eneste dag, forteller Kevin Hermansen, som var den som kom opp med ideen til den nye dingsen.

Fra bruskork til 3D-modell  

– Jeg satt i bilen og tygget på en bruskork. Plutselig kjente jeg at de små taggene passet perfekt mellom tennene, og begynte å rense tennene ved å flytte den rundt i munnen med tunga. Jeg tenkte at dette var nesten som å bruke tanntråd, bare på en smartere måte, og begynte å se for meg hvordan en smart tanntråd-dings kunne sett ut, forteller han.

Da han kom hjem begynte han å google. Han så for seg en slags stjerne med tanntråd i ulike retninger, som kunne brukes uten hender og styres med tunga. Han tenkte at dette er det sikkert noen som har funnet opp, men fant det ingen steder.

– Ettersom jeg har bakgrunn som ingeniør og produktansvarlig, tok det ikke lang tid før jeg begynte å leke med tanken om å lage dette produktet selv. Jeg tegnet opp en 3D-modell, fikk den 3D-printet og to dager og 50 kroner senere hadde jeg en prototype klar, forteller han.

Kundeinformasjon

crossfloss logo

Gründerne bak norske CrossFloss har kombinert sine bakgrunner som ingeniør og tannlege. Deres unik nye måte å rense tennene på har blitt lovprist på tannlegekonferanser og blant testere. Nå er gründerne ute etter en partner med internasjonale ambisjoner som kan gi dem økonomiske muskler til å sette i gang produksjon her hjemme. Det er allerede flere store internasjonale aktører som i disse dager tester ut den helt nye «munnleken» som kan bli den neste store oppfinnelsen innen tannhygiene.

www.crossfloss.no

Crossfloss uex

Flere fordeler enn antatt

Men det var ikke bare lett å overbevise tannlegesamboeren. Gjennom sitt virke som tannlege i Oslo sentrum, anbefaler han daglig sine pasienter å begynne med tanntråd, men han så ikke for seg at det var dette som skulle til for å få pasientene til å endre vaner.

– Jeg må vel innrømme at vi tannleger er ganske konservative når det kommer til tenner, og at jeg først anså dette som juks. Det finnes ingen snarveier til god munnhelse, og jeg mente nok at de gode gamle rådene om å pusse godt og bruke tanntråd på den tradisjonelle måten, minst én gang om dagen, var den beste metoden, forteller tannlege Dag Audun Andersen.

Etter hvert gikk det likevel opp for han at det er bedre å bruke noe enn ingenting, og at den nye dingsen hadde potensial til å bedre munnhelsen for veldig mange. De to begynte å utvikle produktet sammen, og det tok ikke lang tid før det ble tydelig at metoden hadde flere fordeler enn de selv hadde sett for seg.

– Bruk av tanntråd er ekstremt viktig for munnhelsen til den enkelte. I tillegg til å redusere antall hull, vil tanntråd bidra til å hindre tannkjøttbetennelse. 80 prosent av befolkningen får tannkjøttbetennelse i løpet av livet, og dette er den vanligste årsaken til at vi mister tenner. Bare tenk på hva vi har oppnådd med å få folk til å pusse tennene. Nå håper vi å få til en tilsvarende revolusjon ved bruk av tanntråd, forteller han.

Styrer med tunga

Dermed var de to som brant for ideen, og de gikk i gang med brukerundersøkelser og testet ideen på flere. De fikk mange positive tilbakemeldinger på produktet, både fra brukere og profesjonelle, og innså at de satt på noe unikt.

– Vi har ikke sett noe tilsvarende andre steder. Det unike her er jo at du ikke skal bruke hendene, men heller bruke tunga til å flytte dingsen rundt i munnen. Dermed blir den mer for en tyggis å regne, og man glemmer egentlig at man rengjør tennene, sier Hermansen.

Brukertestene viser også at CrossFloss blir brukt mer som en tyggis enn som tanntråd. De fleste bruker den i mer enn fire minutter hver gang, og mange gjør det mens de ser på TV, sitter i bilen eller jobber på PC-en.

– Når man frigjør hendene åpner det seg helt nye muligheter. De som har testet CrossFloss sier at de etter hvert glemmer at de bruker den, og det er her noen av de utilsiktede fordelene oppstår. Én ting er at det er fornuftig å rengjøre mellom tennene, men bruk av CrossFloss bidrar også til økt spyttproduksjon, noe som forebygger karies og reduserer faren for syreskader. Når vi viser produktet til tannleger og forskere får vi høre at dette kan revolusjonere munnhelsen for eksempelvis bevegelseshemmede og eldre, som ikke er sterke nok i hendene til å bruke tanntråd selv, forteller Andersen.

Helseteknologi og IP

Geir Langli er kundeansvarlig for CrossFloss. Han har bred erfaring fra både større aktører innen helseteknologi og farmasibransjen. Når man skal patentere en enkel teknisk idé er det viktig å kjenne landskapet man beveger seg i og hvilken teknologi man grenser mot.

I dette prosjektet er det lagt opp en IP-strategi som gir eierne et trygt grunnlag for tidlig å kunne jobbe med ulike partnerskapsmodeller for å kunne realisere sin idé gjennom- eller med andre.

Geir Langli
Ph.D. - Organisk kjemi
Doktor i organisk kjemi, byggingeniør og jobbet tidligere med forskning på hiv-viruset. Han har kunnskap om bioteknologi, VVS, skipssystemer, kjemiteknikk, polymerkjemi m.m.

Enormt internasjonalt potensial

De to gründerne har allerede vært i kontakt med flere interessenter, og en av de største internasjonale aktørene innen munnhelse tester nå produktet i sitt innovasjonslaboratorium. Håpet er å finne en partner som har like store internasjonale ambisjoner som dem selv.

– Norge er jo et lite land, og når 80 prosent av befolkningen her trenger dette produktet, kan man jo bare tenke seg hvor stort potensial det er på global basis. Produktet er i seg selv enkelt å produsere og distribuere, men vi trenger noen som er villige til å hjelpe oss i gang med produksjonen, sier Hermansen. Han kan fortelle at han allerede har fått en telefon fra en aktør i USA som gjerne vil selge produktet i en TV-shop. Beskjeden er å ringe så fort CrossFloss har mange enheter å selge.

Hermansen har allerede innledet samtaler med en produksjonsbedrift på Nordstrand i Oslo som kan produsere produktet med høy kvalitet. Drømmen er å produsere i Norge, med gode og nedbrytbare materialer. I tillegg er det nedfelt i stiftelsespapirene at 10 prosent av overskuddet skal gå til veldedige formål innen munnhelse.

– Når vi først skal satse vil vi gjøre dette skikkelig. Vi har nettverket på plass, og vi vet at tannleger og forskere vil anbefale produktet vårt. Men vi trenger noen som kan løfte satsningen enda et hakk, forteller Hermansen.

"Snap" fra tester

Patent gir selvsikkerhet

De to gründerne var tidlig ute med å søke patent på ideen. Hermansens bakgrunn som ingeniør og produktansvarlig i oljebransjen gjorde at han allerede hadde erfaring med patenteringsprosesser, og han bestemte seg tidlig for å beskytte ideen sin.

– Først tenkte jeg at dette kunne jeg fikse selv, men det gikk fort opp for meg at her måtte det profesjonelle til. Ideen er så enkel at det ble en utfordring å sikre den godt nok. Siden jeg hadde samarbeidet med Onsagers tidligere, var det naturlig å gå til dem for å få profesjonell hjelp, forteller han.

I dag har CrossFloss fått godkjent et første patent i Norge. Den internasjonale patentsøknaden (PCT) fikk en positiv patenterbarhetsvurdering og er nå videreført i Kina, Mexico, USA, Europa og Malaysia. De er allerede i gang med å søke om neste patent på en videreutvikling av den første løsningen.

– Patentene er veldig viktige for oss. De er foreløpig de eneste verdipapirene vi har i selskapet vårt, og de gir oss friheten til å snakke åpent med potensielle partnere. Patentene gir oss tyngde, selvsikkerhet og kredibilitet. Det at det har vært andre inne og vurdert ideen vår, forteller oss at dette ikke bare er et luftslott, men noe vi faktisk kan greie å realisere. Vi er ikke lenger bare gærne oppfinnere, men vet at vi har noe å komme med, sier Hermansen.

Finmotorikk i munnen

Nå settes alle krefter inn for å realisere ideen. Med den riktige partneren på plass, skal de som ikke bruker tanntråd i dag tilbys et fullgodt alternativ. Håpet er at vi om kort tid kan finne CrossFloss i butikkhyllene ved siden av tyggisen.

– Vi har et design. Vi har produksjonslinja klar, og vi vet at dette kan bli lønnsomt. Men det trengs en del investeringen i oppstarten. Det koster mye å produsere én, men nesten ingenting å produsere en million eksemplarer, sier Hermansen.

– Mange tenker nok at dette er for vanskelig for dem, men vår erfaring er at de aller fleste får til dette på andre eller tredje forsøk. Mange allerede på første. Munnen er kroppens mest sensitive instrument. Bare tenk på hvor ubehagelig det er å ha et hår i munnen. Om du legger et hårstrå på en finger vil du knapt merke det, men i munnen er opplevelsen en helt annen. Når man får taket på dette er det faktisk mye enklere å kontrollere tanntråden med tunga, enn å dytte den ned med fingrene. Jeg tror mange vil få en aha-opplevelse når de tester CrossFloss for første gang, avslutter han.

Vil du vite mer om

Trenger du råd om hvordan du kan realisere din unike ide?