Tias Eckhoffs prisvinnende kaffekjele fra 1964 relanseres nå med nye og smarte detaljer. Én av nyvinningene er et patentert filter, som skal sørge for at gruten holder seg i kjelen – og ikke havner i koppen.

5. mai 2017

Bak oppfinnelsen står Tias Eckhoffs datter, Sigrid Eckhoff, også hun industridesigner som faren, og Ola Brattås, mangeårig kaffeentusiast og ansvarlig for brenneri og import hos Kaffebrenneriet.

Han fikk treff på første forsøk, og forelsket seg i Tias Eckhoffs tidløse design fra 1964. At designeren var norsk var en uventet bonus, og gjorde veien videre enklere.

Prisvinnende design

– Jeg var nok heldig med timingen. Datteren Sigrid, som forvalter Tias design, bruker mye tid på å beskytte farens arbeider. Hun får stadige henvendelser, men denne dagen hadde hun bestemt seg for å være positiv, forteller Brattås.

Kjemien mellom de to stemte, og de bestemte seg for å innlede et samarbeid. Kaffekjelen, som fikk Merket for god design samme år som den ble lansert, hadde vært ute av markedet i nesten femti år. De to var enige om at den fortjente en renessanse.

– For meg stemte alt ved dette designet. Det er tidløst og estetisk innbydende. Vi bestemte oss likevel raskt for å gjøre noen forbedringer som ville gjøre kaffekjelen enda mer funksjonell og moderne, sier Brattås.

Alt handler om gruten

De startet med det viktigste: Renhold. De fjernet alle innvendige kanter og ujevnheter, brukte nye produksjonsmetoder til å forbedre det de oppfattet som svakheter og sørget dermed for at kjelen fikk det beste fra to verdener: Tidløst design og moderne funksjonalitet. Så stod utfordring nummer to for tur.

– I kokekaffe handler alt om gruten. Det finnes utallige råd for hvordan man kan minimere grut i kaffen. Alt fra å svinge kjelen to ganger rundt hodet, dunke den hardt i bordet eller putte mose i tuten. Tidligere hadde alle sine metoder, men nå kunne vi faktisk løse problemet med moderne produksjonsmetoder og -materialer, forteller Brattås.

Ildsjelene bak

OS

Deler en pasjon for god smak

Olas Brattås hadde mange ideer på hvordan man kunne redesigne Tias Eckhoff's orginale kaffekjele fra 1964. Hans kjele er nå blitt redesignet for å lage den perfekte kaffen samtidig som den er enkel å bruke. Sigrid Echoff, som selv er en anerkjent Norsk industri designer, tok utfordringen å forsøke å forsterke hennes fars orginale design, og inkludere Ola's ideer uten å endre det rene og ikoniske utseende.

En av de unike nye egenskapene man får med The Tias Kettle er et patentert kaffefilter som sikrer at man ikke får noe kaffegrut i koppen når man heller fra kjelene.

www.ostableware.com

Full kontroll

Resultatet ble det patenterte filteret Os Flow Restrictor, en avtakbar innsats i tuten på kjelen som skal hindre grut fra å havne i koppen, og som gir bedre kontroll når du heller kaffe. Filteret er enkelt å ta ut og rengjøre, og er laget av matsikker plast som tåler høy varme over tid.

– Igjen var rengjøring det viktigste for oss. At kjelen er enkel i bruk og enkel å holde ren gjør at kjelen faktisk blir brukt. Vi håper vi med dette kan bidra til å sette kokekaffen tilbake på bordet, sier Brattås.

Enklere blir det ikke: Du koker opp vann i kjelen, tar vannet av platen, tilsetter kaffe, rører rundt og lar kaffen stå i seks minutter. Når kaffen er ferdigtrukket rører du én gang til, og serverer. Med Os Flow Restrictor har du full kontroll.

– Jeg tror vi må ha jobbet med en milliard versjoner av filteret. Den versjonen som vi nå har patentert gir deg kontroll på hvordan vannet flyter gjennom tuten, som igjen gjør at minst mulig grut følger med over i koppen. Jeg bruker å sammenligne det med en fontene der bladene ligger igjen, mens vannet renner over kanten. Det er denne effekten vi har jaktet på i arbeidet med filteret, sier Brattås.

Patenterte det mest verdifulle

Han kjente til andre gründere som hadde valgt å patentere oppfinnelsen sin, og fikk anbefalt å finne ut hva som var det mest verdifulle i arbeidet de hadde gjort med kaffekjelen. De landet på at detaljene i filterinnsatsen trolig var mer verdt enn selve kjelen, og ble anbefalt å ta kontakt med Onsagers for råd og veiledning.

– Vi fikk høre at Onsagers var gode på oppfølging, noe vi kan bekrefte i etterkant. De ledet søknadsprosessen med stødig hånd, tok kontakt med oss når vi måtte ta avgjørelser og håndterte ellers alt av detaljer og frister. I dag er vi innvilget patent i Norge, og vurderer andre markeder løpende, forteller Brattås.

Som gründere er det viktig for Eckhoff og Brattås å ha kontroll på kostnadene. Dermed må de prioritere hardt, også hvilke markeder de søker beskyttelse i.

Internasjonal døråpner

I første omgang lanseres kaffekjelen her hjemme, gjennom avtaler med ulike kaffebarer og spesialforretninger. Det er også inngått avtaler med kaffebarer i Hellas, Sør-Afrika, Sverige, Irland og Storbritannia.

– Det er en liten verden, og er det noe kaffemiljøet er gode på så er det å fange opp trender. I tillegg fungerer jo Tias tidløse design som en døråpner for oss. Nordisk design er stort i markeder som Sørøst-Asia, Japan og USA, og vi har derfor også internasjonale ambisjoner, forteller han.

Patentet gjør at de kan markedsføre og fremheve filterinnsatsen spesielt. Dette gir dem en stor fordel, dersom andre skulle hive seg på kokekaffetrenden. De ønsker også å lisensiere ut oppfinnelsen.

– Vi ser for oss at Os Flow Restrictor kan være aktuelt for kaffekjeler i andre prissegmenter, eller andre produkter, som for eksempel tebryggere. Med vår patenterte filterteknologi blir sedimenter liggende igjen i kanna, noe som trolig kan brukes i flere sammenhenger, sier Brattås.

Tias filter

Like god hver gang

I tillegg til det nyutviklede filteret har kaffekjelen The Tias Kettle fått målestreker på innsiden. Den er tilpasset alle typer koketopper og har blitt litt bredere enn originalen. Dette for å gi en større trekkeflate, som gjør at kaffen trekker jevnere og gir bedre resultat hver gang. Originalen ble laget i aluminium, men for å løse et lite problem med lokket produseres nå kaffekjelen i rustfritt stål.

Kjele

I motsetning til andre metoder for brygging av kvalitetskaffe krever ikke kokekaffen noen spesielle ferdigheter. Du må verken røre eller helle på en spesiell måte for å lykkes, og kaffen blir i følge Brattås like god hver gang.

– Kokekaffen minner mye om cupping, som er den metoden profesjonelle bruker når vi skal kjøpe og kvalitetssikre kaffe. Da rører vi ut kaffen i kokende vann og smaker. Jeg har ofte savnet denne første smaken jeg får av kaffen, når jeg senere bruker kaffebønnene på andre måter. Det er noe med sødmen og smakskonsentrasjonen som gjør at cuppingen ofte er den beste kaffen jeg får. Kokekaffen er nok det nærmeste vi kommer denne metoden, og gjør det rett og slett enklere å lykkes med kaffe, avslutter Brattås.

Industridesigner Tias Eckhoff

Tias-kjele-avlangt-produktbilde-3
Kaffekjelen 941 i matteloksert aluminium ble påbegynt på tegnestadiet i 1961, og satt i produksjon for Halden Aluminiumvarefabrikk i 1964. Tias Eckhoff mottok samme år Merket for god design for kaffekjelen. Eckhoff jobbet for en rekke kjente merkevarer, blant annet Georg Jensen, Stelton og Porsgrunds Porselænsfabrik, og er mest kjent for Maya-bestikket. Tias Eckhoff var involvert i utvikling og relansering av kaffekjelen The Tias Kettle, men døde i 2016.  

Demo review på Youtube

Det er laget en fin review video av Tias Kjelen som også beskriver bruken.

Se video under:

Et samarbeid om design, smak og IP

Endre Woldstad er kundeansvarlig for OS Tableware. Med erfaring fra patentering av en rekke unike løsninger bl.a. innen sport og fitid segmentet var denne jobben en fornøyelse å utfløre. Spesielt når det fører til enda bedre kaffe for folk flest.

Endre Woldstad
Siv.ing. - Elkraftteknikk
Endre er sivilingeniør i elkraftteknikk, med kunnskap om kraftelektronikk, offshoreteknologi, P&A, dieselelektriske fremdriftssystemer, batteridrift, smartteknologi m.m.

Vil du vite mer om patentering av din teknologi?

Tar du eierskap til din unike teknologi gir det arbeidsro og mulighet å kapitalisere på din ide enten du skal bringen den til markedet selv, eller sammen med andre.