Portrett av Elen Margrethe Brendeford

Arbeidserfaring

2019 – d.d.: Onsagers AS, Patentrådgiver

2017 – 2019: Zacco Norway AS, Patentrådgiver

2006 – 2017: Patentstyret – Senior Patent Examiner

2002 – 2006: Universitetet i Oslo, Forsker bioteknologi

Utdannelse

1993 – 2001 Universitetet i Oslo (UiO), PhD, Bioteknologi

1992 – 1993 Ett år ved Imperial College, i London, avdeling for biokjemi

1989 – 1992 Oslo MET, Bachelor, Bioteknologi

Publikasjoner

Lorenzo PI, Brendeford EM, Gilfillan S, Gavrilov AA, Leedsak M, Razin SV, Eskeland R, Sæther T, Gabrielsen OS (2011) “

Identification of c-Myb Target Genes in K562 Cells Reveals a Role for c-Myb as a Master Regulator

”, Genes Cancer, 2(8):805-17.

Rønneberg JA, Tost J, Solvang HK, Alnaes GI, Johansen FE, Brendeford EM, Yakhini Z, Gut IG, Lønning PE, Børresen-Dale AL, Gabrielsen OS, Kristensen VN (2011) “

GSTP1 promoter haplotypes affect DNA methylation levels and promoter activity in breast carcinomas

”, Cancer Res. 2008 Jul 15;68(14):5562-71.

Tone Berge, Vilborg Matre, Elen M. Brendeford, Thomas Sæther, Bernhard Lüscher and Odd S. Gabrielsen (2007) ”

Revisiting a selection of target genes for the hematopoietic transcription factor c-Myb using chromatin immunoprecipitation and c-Myb knockdown

”, Blood Cells Mol Dis, 39(3): 278-86.

Kristin Brevik Andersson, Elisabeth Kowenz-Leutz, Elen M. Brendeford, Ann-Helen Herwig Tygsett, Achim Leutz, and Odd S. Gabrielsen (2003) “

Phosphorylation-dependent down-regulation of c-Myb DNA binding is abrogated by a point mutation in the v-myb oncogene

”, J Biol Chem, 278 (6): 3816-24.

Benoît Pinson, Elen M. Brendeford, Odd S. Gabrielsen, and Bertrand Daignan-Fornier (2001) ”

Highly conserved features of DNA binding between two divergent members of the Myb family of transcription factors

” Nucleic Acid Research, 29(2):1-9.

Elen M. Brendeford, Kristin B. Andersson, Odd S. Gabrielsen (1998) ”

Nitric oxide (NO) disrupts specific DNA binding of transcription factor c-Myb in vitro

” FEBS Letters, 425: 52-56.

Elen M. Brendeford, Astrid Hilde Myrset, Anne B. Hegvold, Maria Lundin and Odd S. Gabrielsen (1997) ”

Oncogenic Point Mutations Induce Altered Conformation, Redox Sensitivity, and DNA binding in the Minimal DNA binding Domain of Avian Myeloblastosis Virus v-Myb

” J Biol Chem, 272 (7): 4436-4443.

Eli Ording, Stine Bergholtz, Elen M. Brendeford and Odd S. Gabrielsen (1996) ”

Flexibility in the second half-site sequence recognised by the c-Myb R2 domain – in vitro and in vivo analysis

” Oncogene 13: 1043-1051.

Oppsummering

Elen har doktorgrad innen biokjemi og molekylær biologi fra Universitetet i Oslo, hvor hun også jobbet som forsker i fem år. Etter sine 13 år på Universitetet i Oslo som student, doktorgradskandidat og forsker, har hun jobbet i Patentstyret i over ti år. Fra 2017 har hun jobbet som patentrådgiver.

Som patentrådgiver bistår hun med utarbeidelse og rettsforfølgelse av patentsøknader, særlig innen genetikk, immunologi, mikromatriseteknologi, mat-teknologi, diagnostikk, patentsøknader inkluderende biosekvenser og teknologi innen fiskeindustri som fôr, marine oljer og fiskehelse. Hun har erfaring med handlefrihetsanalyser, inngrepsanalyser, patentlandskap og gir råd om IP-strategi.

Som spesialist innen bioteknologi og behandling av søknader innen dette fagområdet, tilbyr Elen en unik kombinasjon av faglig dybde og patentprosedyre. Som patentrådgiver vil Elen derfor ha god faglig forståelse for hva kundene ønsker å oppnå og beskytte med sin løsning, for deretter å omsette dette i en hensiktsmessig IP-strategi for å oppnå ønsket vern og handlingsrom ut fra forutsetningene. I praksis innebærer det å bruke IPR som et kommersielt verktøy, og knytte IP til forretningsplanen.

Før Elen jobbet som patentrådgiver, var hun patenteksaminator i 11 år ved Patentstyret. Hun har bred erfaring innen søk i patentlitteratur og behandling av nasjonale og internasjonale patentsøknader (PCT-søknader). I tillegg til søknadsbehandling ga Elen ofte foredrag om patentering generelt, IPR-strategi og patentering av farmasøytiske og biologiske oppfinnelser. Hun fikk også stor erfaring med biosekvenssøking og utførelse av patentsøk som grunnlag for frihetsanalyser for store internasjonale kjemiske og farmasøytiske selskaper.

Etter at Elen ble uteksaminert i 2001 med Ph.D. grad i biokjemi / molekylærbiologi, fortsatte hun ved UiO som forsker frem til 2006. I løpet av sin doktorgrad og forsker-periode studerte hun et protein med en sentral rolle i utviklingen av blodceller, og som ofte er sett deregulert i forbindelse med kreft, og da særlig leukemi. Hun har bred erfaring med ulike laboratorieteknikker fra grunnleggende molekylærbiologiske teknikker til mer avanserte teknologier som siRNA og mikromatriseteknologi. Som forsker var hun involvert i å etablere mikromatriseteknologien i forskningsgruppen hun arbeidet i, og jobbet i ett år som forsker ved Universitetet i Utrecht, Nederland.

Det er ikke alltid at en patentsøknad er den riktige løsningen; det overordnede er å ha en plan for å beskytte og sikre IP som øker selskapets verdi. Elen legger vekt på å legge til rette for en god arbeidsprosess med sine klienter, som hun mener er avgjørende for å sikre god kvalitet på planen, en eventuell etablering av rettigheter og den generelle rådgivningen.

Elen ble i 2018 kåret til «Rising IP Star» av Managing Intellectual Property.

Relaterte artikler

Hvordan forholder vi oss til Nagoya-protokollen i Norge?
Forskning

Hvordan forholder vi oss til Nagoya-protokollen i Norge?

Vi opplever at mange som jobber med naturlig forekommende materialer, og utvikling av produkter basert på slikt materiale, har spørsmål knyttet til Nagoya-protokollen. Ofte oppstår usikkerheten når det skal søkes om EU-midler eller når man skal samarbeide med internasjonale aktører.

Innovasjon innen fiskehelse vil gi bransjevekst
Forskning

Innovasjon innen fiskehelse vil gi bransjevekst

Markedet og myndigheter stiller alle krav til en bærekraftig drift og en mer skånsom behandling av fisk i oppdrettsnæringen. Innovasjon på fiskehelse, med bedre formuleringer av fiskevaksiner kan vise seg å være en lønnsom vei å gå for en næring som vet hvor mye et godt omdømme betyr for utvikling og vekst.