Strategi

Tesla trenger nye patenter

I fjor sommer slapp Tesla sine patenter løs, men de registrerer fortsatt nye patenter. Nå gjør de seg klare for kommende «Tesla killers».

15. desember 2015

I 2014 kunngjorde Teslas CEO Elon Musk i et blogginnlegg at veggen rundt patentene deres skulle rives ned, og at patentene nå kunne brukes av andre selskaper ”i god tro”. Musk hevdet selv at dette skyldes et ønske om at verdens selskaper sammen skal jobbe mer aktivt for å møte CO2-krisen. Men frislippet er også et viktig ledd i Teslas strategi.

3 sammenfallende strategiske motiver (Les; Kinderegg)

Elon Musk serverer oss nemlig et skikkelig patentkinderegg med sin nye IP-strategi:

  1. IP-strategisk vil Teslas «frislipp» sannsynligvis ende opp med å bli en fri lisensløsning bygget på «in good faith»-prinsippet. Elon Musk kommer fra IT-bransjen og beskriver dette som «open source», men forskjellen er at mulighetene her nok vil være mer formaliserte gjennom frie lisensavtaler. Dette vil sikre Tesla kontroll over hvem som bruker teknologien deres, og bety at det kreves et pågående samarbeid mellom Tesla og tredjeparten.
  2. Vekststrategisk dreier dette sjakktrekket fra Tesla seg om at de innser at de ikke klarer å vokse raskt nok alene, og de velger da heller å spre sin teknologi og dermed få hele elbilmarkedet til å vokse. Denne vekststrategien bygges på økt samarbeid mellom elbilselskapene, gjennom frie lisensavtaler basert på Teslas teknologi. Gjennom dette får Tesla tilgang til større markeder enn bare luksusbilsegmentet som Tesla vokser mest i per dags dato. Når andre «volumselskaper» benytter Teslas teknologi vil hele elbil markedet vokse, i tillegg til at etterspørselen etter Tesla-komponenter, som batterier og ladestasjoner, vil øke kraftig.
  3. Markedsstrategisk får Tesla et altruistisk miljøalibi som bygger goodwill hos myndighetene og sterke ambassadører. Nettopp goodwill har vært en viktig ingrediens for å få optimale bestigelser for etablering av Teslas nye batterifabrikk, som mange mener er det virkelig store målet og fremtidig kjernevirksomhet for Tesla.

Mye er fortsatt hemmeligholdt

Selv om det kan synes mye å gi bort 2 575 patenter som kan brukes av andre store selskaper, har Tesla langt fra avslørt alle sine hemmeligheter.

Tesla har for eksempel ikke frigjort detaljene på alle sine immaterielle verdier (IP). Mange av de innovative ideene til Tesla er ikke patenterte, de har valgt å holde de hemmelige. Bedriften har et bevisst forhold til verdien av egen ”know-how” og beskytter denne blant annet med sterk kulturbygging og konfidensialitetserklæringer eller fortrolighetsavtaler.

Juridisk vil nok dette komme til å bli en fri lisensavtale man må signere med Tesla for å bruke deres patenter. Begrepet ”in good faith” betyr at Tesla har sikret seg et ris bak speilet som i praksis sikrer kontroll på bruk av patentene.

De som ønsker å benytte Teslas teknologi vil derfor være tjent med å sikre sin rygg ved å inngå en formell avtale i form av fri lisensavtale, hvor Tesla kan sette premisser, og samarbeidsbedriften unngår at Tesla senere anser at bruken av deres teknologi ikke er brukt «in good faith» og kan gå til søksmål. Virkeligheten blir pakket inn i et smart budskap, men Tesla sitter i realiteten med kontrollen her.

Les Teslas «Patent Pledge» her

Nye patenter hos Tesla

Siden «frislippet» av patenter i juni 2014 har Tesla, tross Elon Musks «antipatent»-retorikk, kommet ut med 112 nye patentpublikasjoner fra Tesla.[tweetthis twitter_handles=»@axelkrabb @onsagers»]Tross sin «anti-patent» retorikk er det kommet ut 112 nye patentpublikasjoner fra Tesla.[/tweetthis] Det ser derfor ut som PR-stuntet til Elon Musk nå vil stilles kraftig på prøve fremover.

Vi vil for alvor få testet hva Tesla vil tolerere av kopiering innen elbilsegmentet når amerikanerne og kineserne skal lansere sine «Tesla killers» de kommende årene[tweetthis]Hva vil Tesla tolerere av kopiering når amerikanerne og kineserne lansere «Tesla killers»? #patent[/tweetthis]. Vi snakker da trolig om store aktører som Apple, Google, Samsung og Alibaba i viktige roller blant utfordrerne.  

Verdens viktigste bilmerke

Selv om Tesla vokser solid og er omtalt som verdens viktigste bilmerke akkurat nå, har selskapet kun en liten prosent markedsandel, og Tesla er uten tvil et ”high-end”-produkt, der de store volumene uteblir. Dette gjelder dog ikke i Norge, hvor politikernes gunstige ordninger har medført rene folkevandringen til Teslas salgslokaler.

Musk ønsker å vokse, men ikke bare innenfor bilindustrien. Han sitter på masse patenter innenfor batteri og teknologi for øvrig, så han ønsker nok å åpne opp markedet enda mer og kanskje få tilgang på andre markeder. Hvis man skal se litt inn i glasskulen, er det naturlig for Tesla å ta en lederposisjon i markedet for energilagring i form av ny batteriteknologi, ladestasjoner og deres infrastruktur. Førerløse biler er spådd å komme i 2016. Dette kan til og med dreie seg om robotteknologi til bruk i privatmarkedet.

På kort sikt vet vi at Tesla har planer om å komme med flere nye bilmodeller, og skal bygge en enorm batterifabrikk. I disse tilfellene trenger de større etterspørsel enn de klarer å skape med Tesla-merket alene.

Les mer om å skape Vinn-vinn-samarbeid her

Skape «de facto»-standarder

Gjennom å slippe sine patenter forsøker Tesla i praksis å fortelle markedet at deres teknologi er ”de facto”-standarden. Tesla har dermed sikret sin posisjon ved bordet. Når Musk har fremmet en standard, tror han at dette til en viss grad kan stoppe villigheten til å investere i innovasjon innen konkurrerende teknologi. Dette gir Tesla en enda sterkere posisjon og kan sikre Musk en plass ved bordet hos selv hans største konkurrenter på sikt.

Foreløpig ser det imidlertid ut som aktørene går rundt Tesla og prøver å skape en motpol, med blant annet BMW og Volkswagens samarbeid om «superchargers».

I strømmen av elbillanseringer fra alle de store aktørene har det også kommet opp et stort marked for mindre aktører som spesialiserer seg på å blant annet løse ladeproblematikken.

Les mer om Onsagers’ klient Zaptec som har en unik patentert løsning for hurtiglading av elbil.

Sterk merkevare og goodwill

Onsagers’ eksperter mener det er lurt og troverdig av Tesla å spille på miljøperspektivet, da det skaper godvilje hos myndighetene rundt om i verden. Å ha myndighetene på laget er meget viktig for Tesla fremover, ettersom det er ofte myndighetene som kan bidra til å skape bedre vilkår for selskapet når de skal etablere sin teknologi, infrastruktur og produksjonsfasiliteter.

Musk har vært flink til å bevisst bygge merkevaren rundt et ”WHY”. Folk kjøper ikke hva du gjør, men hvorfor du gjør det.

De kjøper ikke elbil av Tesla fordi det er en elbil, men fordi man vil bidra å «redde miljøet», og velge bort biler drevet på fossilt brensel.

Det at Tesla skaper et fiendebilde i de store fossilbrenselprodusentene er selvfølgelig også effektfullt. Gjennom å bygge merkevare på ”WHY”-strategien, bygger han en sterk ambassadørskare. Gode ambassadører har vist seg å være en god, rimelig og effektiv måte å bygge merkevare på. Vi kjenner igjen dette trekket fra Apple, som har godt design og tenker annerledes, som utfordrer de store og tilfeldigvis lager en bra datamaskin.

Bidragsytere

Axel Krabberød
MSc. Marketing og teknologiledelse
Tilbyr strategisk råd rundt forretningsmodeller og IP-strategi, med fokus på flersidige plattformer og teknologi som et strategisk virkemiddel for å endre forretningsmodellen.

Relaterte artikler

Les mer interessant innhold om temaet.

Utveksle teknologi med samarbeidspartnere kan skape fordelaktige synergieffekter, bare du velger riktig samarbeidsform. Jeg tok en prat med vår ekspert på tekniske samarbeid.
2853
I disse dager hvor mange hevder å se «slutten» på oljealderen er det godt å se at bærekraftig industri står klar til å overta.
2682
Olje- og gassoperatørene må samarbeide mer med innovative leverandører for å øke effektiviteten. I slike samarbeid er det viktig å ha et avklart eierskap til IP, både for operatør og leverandør.
2545
Mekanisk industri er i et paradigmeskifte med konvergerende teknologi på fabrikkgulvet. I utviklingsprosjekter med flere aktører «på gulvet» er det viktig å formalisere samarbeidet, slik at rettighetene til tekniske nyvinninger er avklart.
2602

Abonner på månedlige nyhetsbrev

– Se siste nyhetsbrev her

* Ved å sende inn din e-post godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer om hvordan vi håndterer dine personverndata her.

Ta kontakt

Send en melding direkte til vår konsulent. Skriv gjerne en kort melding om hva det gjelder slik at vår konsulent kan følge deg opp på best mulig måte.
  • Hidden
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

x
bolger