Strategi

Betyr Brexit IP-exit for Storbritannia?

Nå er det snart to år siden Storbritannia stemte JA, til å avslutte sitt medlemskap i EU. Det har vært uklart hvilken formell konsekvens det får for IP-lovgivning knyttet til Storbritannia og EU – her er en liten oppdatering.

5. november 2018

Den britiske myndigheten for immaterielle rettigheter (UKIPO) har i den siste tiden begynt å lette på sløret når det gjelder det fremtidige forholdet mellom Storbritannia og EU på IP-området.

Mye blir som før, ser det ut til

Kl. 11.00 fredag ​​29. mars 2019 forlater Storbritannia formelt EU, men begge parter har blitt enige om en 21-måneders overgangsperiode for videre drøftelser etter bruddet. Under denne overgangsperioden ser det ut til at EUs IP-lover fortsatt vil gjelde i Storbritannia, selv om det fremdeles er noe usikkerhet da det fortsatt forhandles om dette. Det er derimot klart at visse typer IP-rettigheter ikke vil endres selv etter Brexit.

Det ser ut til at UK-registrerte og uregistrerte IP-rettigheter og nasjonale immaterielle rettigheter vil forbli intakte. Det gjelder også Europeiske patenter som er innvilget av det europeiske patentverket (EPO). Årsaken er at den Europeiske patentkonvensjonen (EPC), som det europeiske patentverket forvalter, ikke er bundet til EU-medlemskap (Norge er for eksempel også medlem i EPC). Også fra den britiske regjeringen er det bekreftet at Brexit ikke vil påvirke det nåværende europeiske patentsystemet i Storbritannia. Britiske patentadvokater vil dermed ikke oppleve noen endringer når de skal administrere og beskytte IP hos det europeiske patentverket.

Gå inn her å les britiske myndigheters oppsummering av IP og Brexit her

Et eget britisk register for varemerker og designrettigheter

Varemerkesystemet vil stort sett funger som før Brexit, men regjeringen har foreslått at alle Varemerker (EUTM), design (RCDs) og uregistrerte fellesskapsdesign vil bli konvertert inn i et eget britisk varemekresystem etter Brexit. Denne konverteringsprosessen blir automatisk og gratis for godkjente varemerker. Dette vil innebære for norske merkevare- og designeiere vil 31.des. 2020 automatisk bli eiere av sammenlignbare britiske rettigheter.

Det er derimot verdt å merke seg at denne planlagte konverteringen av Varemerker (EUTM) og design (RCDs) kun gjelder meddelte rettigheter. Eventuelle EUTM- eller RCD-søknader som fortsatt er under behandling den 31.12.2020, må gjenregistreres i Storbritannia innen 9 måneder, noe som er fastsatt i artikkel 55 i tilbakekallingsavtalen.

Les i denne bloggen hva Britiske myndigheter sier konkret om varemerke og design rettigheter her

Stiller seg fortsatt bak Unified Patent Court (UPC)

Det har vært knytet mest usikkerhet rundt den planlagte Unified Patent Convention (UPC) – der et patent er gyldig i alle deltakende medlemslandene i EU. Det er annonsert fra britiske myndigheter at de ønsker å fortsette å delta i UPC. Det er forøvrig også usikkerhet knyttet til startpunktet for UPC, etter som det bl.a. vil innbefatter ending av tysk grunnlov, og faren er derfor at UPC ikke lanseres i 2019 som planlagt, men vil dra ut over flere år uavhengig av hvordan det går med Brexit forhandlingene.

Det er likevel verdt å merke seg at det forgår forhandlinger om Brexit ut 2020, så frem til alle formelle avtaler er i havn, må man planlegger for alle ulike utfall av forhandlingene.

Ser her hvilke konsekvenser det får dersom en avtale ikke kommer i havn her:

Konsekvenser for varemerke og design, patent og copyright

Sist oppdatert: 3. januar 2019

Kontakt oss i dag

Onsagers har folk som forstår din virksomhet og teknologi og er alltid tilgjenglig for en uforpliktende fagprat.

Relaterte artikler

Les mer interessant innhold om temaet.

Etablerte IP-rettigheter kan utfordres, men man bør vite i hvilke situasjoner man bør utfordre tredjeparts rettigheter og hvordan man skal gå frem. Ellers kan man risikere å vanne ut eller miste egne rettigheter.
481
Bedrifter som driver teknologisk innovasjon har behov for å overvåke konkurrenter og marked. Det gjør det mulig å styre egen utvikling slik at man alltid skiller seg fra konkurrentene.
322
Et patent gir bedriften rett til å hindre andre i å utnytte teknologien beskyttet i patentet kommersielt, og det etableres en trygg plattform for å skape verdier av løsningen.
423
Med et fagmiljø bestående av Norges fremste patentrådgivere som sikrer patentrettigheter i over 120 jurisdiksjoner i verden, delte vi nylig våre erfaringer med patentmyndigheter fra 11 ulike land.
1217
Ved å klikke "Motta nyhetsbrev" samtykker du til å motta markedsføring fra Onsagers. Les vår personvernserklæring her.
  • Motta nyhetsbrev på e-post
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
bolger