Merkevare

Blogg: Blir du etterlignet?

Produktetterligninger innebærer mye mer enn piratkopierte vesker fra Syden. Hva gjør du når du blir etterlignet?

21. september 2014

Når man snakker om piratkopier går tankene fort til vesker av tvilsom kvalitet fra markeder i sydendestinasjoner. Selv om piratkopierte designervesker fortsatt er et stort problem, er det andre typer produktetterligninger som er mer relevante utfordringer for de fleste rettighetshavere.

Det finnes knapt den varetype som ikke lenger blir kopiert. Piratkopier er blitt dagligdags innenfor produktområder som mat og drikke, leketøy, medisiner, møbler og reservedeler til biler og fly, i tillegg til de «klassiske» varegruppene som klær, vesker og klokker. Den mest praktiske problemstillingen for de fleste aktører er likevel ikke direkte piratkopier, men etterligninger der konkurrerende aktører, bevisst eller ubevisst, legger seg litt for nær rettighetshavers varemerker eller produktdesign. I noen bransjer er det mer aksept for å la seg inspirere enn andre, for eksempel innenfor mote og designprodukter, der hyppige trendskifter legger føringer på produktutformingen. Likevel går det en grense for hvor nære man må finne seg i at en konkurrent legger seg, også for slike produkter.

Mange opplever det som en anerkjennelse å bli etterlignet. Andre forsøker via innovasjon å ligge i forkant av utviklingen og kopistene. Vår erfaring er imidlertid at de fleste i etterkant angrer på å ikke ha tatt tak i problemet tidligere når man opplever at sin egen merkevare blir «vannet ut» og mister markedsandeler. Vårt klare råd er derfor å være bevisst på problemstillingen fra dag én.

Huskeliste ved etterligning:

  1. Første punkt på huskelisten bør være å sikre egne rettigheter. Produktnavn bør varemerkeregistreres, har du en innovativ design bør dette designregistreres, og dersom ditt produkt er eller består av en oppfinnelse bør patentering vurderes.
  2. Vær bevisst på hva dine konkurrenter foretar seg. Vi kan bistå med overvåkning av varemerkeregistre for å sikre at ingen registrerer forvekselbare merker. Dessuten bør det være bevissthet i hele organisasjonen på problemstillingen, slik at det som eventuelt dukker opp av etterligninger i butikkhyllene eller på nettet fanges opp og rapporteres.
  3. Reager raskt. Ved sen reaksjon kan du miste din rett til å reagere gjennom passivitet. Videre kan sen reaksjon føre til at flere aktører legger seg tilsvarende nære dine rettigheter, noe som ytterligere vanner ut din posisjon.
  4. Dersom saken ikke lar seg løse gjennom korrespondanse med motparten, må det vurderes rettslige skritt, for eksempel gjennom begjæring om midlertidig forføyning eller ved klage til Næringslivets Konkurranseutvalg (NKU).
  5. Hvis du opplever at produkter som krenker dine rettigheter importeres fra utlandet, vil en midlertidig forføyning som instruerer Tollvesenet å se etter og tilbakeholde inngrepsproduktene være et godt alternativ.

Vi er erfarer dessverre ofte at vi kommer sent inn i prosessen. Tidlig bevissthet på egne rettigheter og handling mot aktører som krenker disse sikrer deg og ditt produkt en sterkere stilling. Dessuten er proaktiv handling som regel betydelig mer kostnadseffektivt enn brannslukking i etterkant.

Bidragsytere

Bistår innen alle sider av immaterialretten, med fokus på varemerker og piratkopier. Klientene inkluderer noen av landets største aktører innen næringsmidler og forbrukerartikler.

Bransje

Relaterte artikler

Les mer interessant innhold om temaet.

Endringer i alkoholreklameforskriften 1. 11 lar produsenter og salgssteder vise flasker og logoer på nett. Nå kan norske bryggerier bygge merkevare på hjemmebane.
2352
«Legger du ut for billettene? Så vippser jeg deg penger». Er det egentlig så lurt å markedsføre sitt varemerke som et verb på denne måten?
1891
Design er en driver for verdiøkning og kundelojalitet, noe Designdagen 2015 presenterte mange strålende eksempler på.
2563

Abonner på månedlige nyhetsbrev

– Se siste nyhetsbrev her

* Ved å sende inn din e-post godtar du at vi sender deg nyhetsbrev. Les mer om hvordan vi håndterer dine personverndata her.

Ta kontakt

Send en melding direkte til vår konsulent. Skriv gjerne en kort melding om hva det gjelder slik at vår konsulent kan følge deg opp på best mulig måte.
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
x
bolger